Is de nieuwe geluidsnorm haalbaar?

Gepubliceerd op 2 mei 2020 om 08:09

Miljoenen mensen krijgen last van het geluid van warmtepompen, stelde consumentenprogramma Kassa. En niet door het geluid van hun eigen warmtepomp, maar door die van de buren. Daarom besloot de overheid een wijziging in het Bouwbesluit aan te brengen. Hierin komt een nieuwe geluidsnorm voor warmtepompen met een buitenunit. Maar is dit wel haalbaar en hoe dan?

Geluid warmtepompen maximaal 40 decibel

In juli 2020 moet het geluid van de warmtepomp gereduceerd worden naar maximaal 40 dB(A) op de perceelgrens met de buren. Even ter vergelijking: nu is het nog 65 dB(A) voor een warmtepomp tot 6 kW en 70 dB(A) voor installaties van 6 kW tot 12 kW.

De voorgestelde eisen gaan over het geluidsniveau op de erfgrens met de buren. Deze geluidseisen gelden niet alleen voor nieuwbouwwoningen, maar ook voor bestaande bouw. Hoe kun je als huiseigenaar aan deze norm voldoen?

 

Wat veroorzaakt het geluid van een warmtepomp

Een warmtepomp heeft twee bewegende onderdelen, zoals een ventilator die de lucht aanzuigt en een compressor om het koudemiddel onder hoge druk te brengen. Wanneer het buiten vriest, zorgt een warmtepomp er automatisch voor dat de ventilator en de compressor niet bevriezen. Maar hij moet daardoor wel harder werken dan normaal. Dit zorgt er ook voor dat een warmtepomp (tijdelijk) meer geluid produceert. Ook wanneer er warm douchewater nodig is, zal de warmtepomp harder draaien en meer geluid maken. 

 

Is de nieuwe geluidsnorm voor de huidige warmtepompen haalbaar?

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken is de nieuwe geluidsnorm voor warmtepompen haalbaar in de praktijk. Wel wijzen zij erop dat dit betekent dat de meeste warmtepompen een geluidswerende omkasting nodig hebben. Techniek Nederland vindt de voorgestelde wijziging in het Bouwbesluit juist te streng. Het geluidsmaximum van 40 dB(A) is volgens de ondernemersvereniging te laag. Zij pleiten dan ook voor een geleidelijke verlaging van de geluidsnorm. Ook zodat de leveranciers langer de tijd krijgen om nog stillere warmtepompen te ontwikkelen. 

 

Wat kun je zelf doen om aan de nieuwe geluidseisen te voldoen?

Het juiste vermogen warmtepomp

Laat je goed adviseren bij de keuze voor een warmtepomp. Voor een grotere of vrijstaande woning is een warmtepomp met een klein vermogen bijvoorbeeld niet handig. De warmtepomp moet dan heel hard draaien om de woning op temperatuur te krijgen.

Lager geluidsvermogen

Kies (als het kan) voor een warmtepomp met een relatief stille buitenunit. Check altijd het geluidsvermogen. Dit staat op het energielabel van het apparaat. Onderzoek ook wat dit geluidsvermogen betekent op de plek waar hij komt te staan ten opzichte van de erfgrens met de buren. 

De beste plek

Laat de installateur van te voren goed uittekenen waar de buitenunit allemaal geplaatst kan worden. Zorg ervoor dat er altijd trillingsdempers worden geplaatst. Plaats de buitenunit nooit te dicht op de erfscheiding met de buren. En ook zeker niet onder een slaapkamerraam. 

Vloerverwarming of lagetemperatuur-radiatoren

Kies je voor een warmtepomp, denk dan ook aan het gehele verwarmingssysteem in huis. Een warmtepomp werkt het beste in combinatie met een systeem dat gemaakt is voor een lage temperatuur. Dit kan vloerverwarming zijn, maar ook lagetemperatuur-radiatoren. Hoe lager de temperatuur van de warmtepomp is, hoe stiller de buitenunit blijft.

Modulerende warmtepomp

Kies voor een warmtepomp met een modulerend vermogen. Dat betekent dat de compressor niet alleen aan en uit kan, maar ook draait op verschillende snelheden. 

Nachtmodus

Ook een nachtmodus heeft veel voordelen. Met een nachtmodus draait hij 's nachts niet op vol vermogen en maakt hij minder geluid.

Buffervat

Combineer je je warmtepomp met een buffervat, dan is het mogelijk de warmtepomp langer op een laag toerental te laten draaien. Met een buffervat kan de warmtepomp namelijk warmte opslaan. Dit zorgt ervoor dat de buitenunit niet meer zo hard hoeft te draaien én de warmtepomp gaat ook nog eens langer mee. 

Groene tuin

De tuin is belangrijker dan je denkt, wanneer er een buitenunit geplaatst moet worden. Muren en schuttingen weerkaatsen het geluid van de warmtepomp, waardoor het harder klinkt. Een groene tuin is daarom veel beter wat betreft het geluidsoverlast. Zorg er wel voor dat de buitenunit 'groenvrij' blijft. 

Geluidsreducerende omkasting

Staat het huis van de buren dicht op je eigen woning of je wil je voor maximale geluidsdemping gaan, dan is een geluidswerende omkasting geen overbodige luxe. Een goede omkasting ziet er ook fraaier uit dan de buitenunit zelf. 

Erkende warmtepompinstallateur

Kies áltijd voor een erkende of ervaren warmtepompinstallateur. Deze installateur houdt van te voren al rekening met alle facetten die komen kijken bij de installatie van een warmtepomp. 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb