Geluidsoverlast door warmtepomp? Niet nodig!
De warmtepomp groeit in populariteit, een positieve ontwikkeling gezien de noodzaak voor meer duurzaam verwarmen.
Echter kleeft er ook een nadeel aan de warmtepomp, de geluidsoverlast. Dit probleem is uitvoerig besproken in Kassa, waar Frans en Ria uit Maasdriel hun ervaringen delen over de geluidsoverlast die zij ervaren van een warmtepomp. Frans en Ria ervaren geluidsoverlast van de warmtepomp van hun buren. Niet gek, aangezien de buitenunit van de warmtepomp van hun buren in de richting van het huis van Frans en Ria is geplaatst (op een korte afstand). Frans en Ria vertellen in de Kassa uitzending dat ze er zoveel last van hebben dat ze er zelfs niet meer goed door kunenn slapen.
Voor ons klinkt dit als een bekend verhaal. Wij komen vaak in situaties waarbij de warmtepomp voor zoveel geluidsoverlast zorgt dat de buren er ernstige hinder door ervaren. Vaak worden wij gebeld door mensen die onze meting als "laatste redmiddel" zien om het gesprek aan te gaan voordat ze naar de rechter stappen.
Stuk voor stuk trieste verhalen, helemaal aangezien de geluidsoverlast in veel gevallen voorkomen of opgelost kan worden.
Ons insziens is dit ook iets dat onderbelicht wordt in de Kassa uitzending. In de Kassa uitzending ligt de focus sterk op de geluidsoverlast die warmtepompen produceren, terwijl wij het zien als een noodzakelijk middel voor de energietransitie waar we in Nederland voor staan. Doordat Kassa deze situatie heeft uitgelicht, overheerst de geluidsoverlast nu in de maatschappelijke discussie over warmtepompen, en wij denken dat dit zonde is gezien de potentie van warmtepompen richting onze klimaatdoelen. Daarom geloven wij ook dat er meer aandacht moet zijn op de mogelijkheden voor het voorkomen of verminderen van geluidsoverlast door warmtepompen, want er is heel veel mogelijk. Bij Geluidsmetingwarmtepomp.nl hebben wij dan ook als missie om mensen goed voor te lichten over deze mogelijkheden, voorafgaand aan plaatsing of na plaatsing, om zo de geluidsoverlast en burenleed te beperken.
In de volgende paragraaf lichten we graag toe waarom wij denken dat Kassa het onderwerp niet goed genoeg heeft belicht en op welke punten ze tekort schieten in hun uitzending over geluidsoverlast van warmtepompen.
Wat laat Kassa onderbelicht in hun uitzending?
Wij snappen volledig de ernst van de situatie van Frans en Ria, en met hun nog vele andere (waaronder veel van onze klanten). Echter geloven wij ook dat Kassa een aantal aspecten rondom geluidsoverlast van warmtepompen onderbelicht laat, waardoor er mogelijk het idee kan ontstaan dat er niks aan te doen is en "men soms denkt dat ze maar beter kunnen verhuizen als hun buren een warmtepomp hebben aangeschaft".
- Kassa besteedt geen aandacht aan de kwaliteit van de warmtepomp. Warmtepompen produceren vaak bij een maximaal vermogen tussen de 50 en 70 decibel, een behoorlijk verschil!
50 decibel is te vergelijken met het geluidsniveau in een bos of regen en valt in de categorie "rustig". 70 Decibel is zo hard als het verkeer op een snelweg of het geluidsniveau in een druk kantoor en valt in de categorie "storend".
Bij het kiezen van een warmtepomp adviseren wij ook om te kiezen voor een kwalitatief hoogwaardige warmtepomp met een lager geluidsniveau bij maximaal vermogen, dit maakt al een enorm verschil - Een tweede aspect dat Kassa onderbelicht laat is het soort warmtepomp waarmee verwarmt wordt. Er zit een groot verschil tussen het geluid dat een luchtwarmtepomp produceert ten opzichte van een bodem- of waterwarmtepomp. Bodem- of waterwarmtepompen zorgen bijna nooit voor geluidsoverlast omdat ze erg weinig geluid produceren. Luchtwarmtepompen zorgen veel vaker voor geluidsoverlast door de ventilator en compressor.
- Het laatste aspect dat wij missen in de Kassa uitzending is het belichten van geluidsdempende maatregelen. Er zijn verschillende oplossingen om het geluid van een warmtepomp te dempen, of om de overlast weg te nemen. In de meeste gevallen is een goede geluidsreducerende omkasting de meest chique oplossing om het geluidsniveau drastisch te verlagen. Een omkasting absorbeert namelijk een groot deel van het geluid. Een goede omkasting kan door middel van absorptie en demping het geproduceerde geluidsniveau drastisch verlagen. Wij adviseren vaak de geluidsdempende omkasting van Reducd vanwege zijn hoge geluidsdempende vermogen, mooie design & scherpe prijs.
Heeft u last van geluidsoverlast van een warmtepomp? Schroom dan niet en neem contact met ons op en wij helpen u graag verder.
Wij geven ook advies voorafgaand aan het plaatsen van een warmtepomp om overlast te voorkomen. Meer informatie over dit advies voorafgaand aan het plaatsen van uw warmtepomp kunt u lezen in deze blog.
Maak jouw eigen website met JouwWeb